За готвачите няма делник, няма празник. Докато всички останали се забавляват и се наслаждават на обстановката и на добрата кухня в заведението, готвачите са „под пара”. Те трябва да дадат най-доброто от себе си, така че доволните клиенти да станат редовни клиенти.

Готвачът приготвя разнообразни ястия, изготвя менюта, създава рецепти за деликатеси, участва при заявките за закупуването на хранителните продукти и подправките, организира работния процес в кухнята. Готвачите отговарят за количеството и качеството на вложените продукти в готварската продукция, спазват изискванията за количеството и качеството на вложените продукти и подправките, следят за работата на машините, съоръженията и състоянието на посудата.

В по-малките заведения, които предлагат храна, готвачите сами приготвят всички ястия и гарнитури. В по-големите кухни обикновено те се специализират в приготвянето на определена част от менюто като предястия, салати, рибни специалитети, десерти.

Готвачите трябва да познават нормативните актове и вътрешните инструкции, свързани с технологията на готварското производство, хигиенно-санитарните изисквания за производството на готварска продукция, нормативните изисквания за охрана на труда и противопожарна безопасност при работа в кухнята.